Amish Country

Sitter på bussen hem från Amish Country borta i Lancaster. Vi har fått äran att äta en traditionell Amish middag hos familjen Ebersol. Familjen var hyr gullig som helst, de hade sex barn varav de tre yngsta var hemma. Yngsta killen Arlan var sååå söt.

Först hade vi en stunds tystnad, sedan serverades det bröd, sweet & sours, rödbetor, jordnötssmör, jordgubbssylt, vatten och lemonade. Sedan kom varmrätten med köttbullar, kyckling, potatismos, Green bean casserole, gravy, nudlar! Hur gott som helst!

Till efterätt serverades kaffe, mint-te, chokladkaka & specialitén shuflypie och till detta glass. Behöver jag säga att jag är mätt? Barnen sjöng för oss och Arlan visade oss att han precis lärt sig läsa. Sen visade han oss sina leksaker nere i källaren och flickorna tog ut sina ponny's och sparkcyklar som vi också fick prova . Det var en fantastisk upplevelse och jag frågade tusen frågor som de gladeligen svarade på.



Mayor of Bethlehem

Vi hade fått veta att gruppen skulle få möta borgmästaren av Bethlehem för ett ytterst kort möte och fotografering häromdagen. Så efter vår guidade tur av Bethlehem gick vi ner till "town hall" och blev sedan visade till översta våningen där borgmästaren arbetar. News 69 var där och filmade det hela samt gjorde en intervju med en av de indonesiska tjejerna som kommer sändas på lokal-TVn här ikväll. Lehigh's egna mediateam hade lite tyket tackat nej till att göra ett repotage om programmet tidigare i juni, men ringde nu och ville också de komma och filma. Dessvärre hade vi inte tid för dem, så kan det gå när man är tyken, kan hända att man missar ett scoop.

Vi blev invisade till ett konferensrum varpå Borgmästaren kom in och berättade om Bethlehem och hur staden genomgått & genomgår stora förändringar i det post-industrialistiska samhället efter det att stålverket stängde ner för mer än tio år sedan nu. Det hela blev en väldigt intressant dialog mellan de indonesiska studenterna och borgmästaren. De fem minuterna vi blivit lovade blev till allas stora förvåning och glädje ett möte på ca 1h som avslutades med att borgmästaren visade oss hans kontor och tog en gruppbild utanför biblioteket.

P.s Ingrid, nu har jag skakat hand med en man som i sin tur skakat hand med både Clinton & Obama ett flertal gånger, lägg till det i boken under nästan-kändis-listan!



Moravian Bethlehem

Idag började vi dagen med frukost på Rathbone (Lehigh's kafeteria) och sedan åkte vi ner till den historiska stadskärnan av Bethlehem. Där blev vi välkomnade med kaffe och Moravian sugarcake (som var som extremt sockrig sockerkaka) varpå vi fick en guidad tur på ämnet Bethlehems historia och framför allt stadens grundare nämligen the Moravians. Innan vi gick för att äta vår "brown bagged lunch" fick vi alla en liten present med ett bivaxljus, en "Moravian Star" i papper och information om området. Så när ni kommer och hälsar på mig i Bethlehem så kan ni få en mycket bra guidad tur!


Baseball

Nu har jag äntligen fått uppleva baseball. Matchen i sig hade en ganska liten del i upplevelsen. Majskolvar, hamburgare, glass, höra hela stadion sjunga den amerikanska nationalsången tog ganska mycket uppmärksamhet från själva spelet.

Dock så satte jag mig brevid en av de amerikanska tjejerna för en liten "baseball for dummies"-stund. Som sagt så var inte spelet i fokus utan vi umgicks och åkte sedan därifrån redan innan matchen var slut. Hoppas dra med mig Mikaela för ännu en match innan sommaren är slut!


Philadelphia

Så idag har vi varit i Philadelphia. Vi började med en presentation i Constitution Center där vi även tittade på utställningen som var väldigt interaktiv. Vi fick tex en lektion om Political Cartoons och så kunde man bli INSVUREN som Amerikanska presidenten. Tyvärr blev mitt foto därifrån väldigt suddigt så ska prova igen i Washington DC.

Vi gick sedan till USA MINT där de som man nästan hör på namnet, tillverkar amerikanska mynt. Vi fortsätte sedan till Reading terminal där vi åt lunch. Reading terminal är som en stor saluhall/food court. Det var så mycket folk att det fick bli en smörgås för mig för det var minst kö till det. Våra utbytesstudenter fick prova Philly cheese steak och verkade tycka om det också. Efter lunchen gick vi tillbaka till det historiska området, kollade på Franklin's grav, träffade några "reenactors" och gick sist men inte minst till Liberty Bell.

Nu sitter vi i vår van på väg hemåt Bethlehem. Förhoppningsvis får vi lite tid över innan vi ger oss iväg på baseball för alla är väldigt trötta.


Be happy. When you face difficulties, pretend that they are simply a bad dream.

Idag har vi varit i New Jersey och besökt ett Buddhistiskt tempel, där vi närvarade vid bön och meditation samt en lektion i läran om Buddhismen. När Dalai Lama besökte Lehigh University 2008 så var det i templet i New Jersey han bodde och sammanlagt har han besökt templet nio gånger. När han inte är där, så bor där istället en Tibetansk munk som tar hand om hans hem (som var en mycket enkel lägenhet i samma byggnad som templet). I slutet av vårt besök fick vi träffa denna munk, som inte kunde mer en ett fåtal ord engelska. Genom en av lärarna vid templet så gav han oss alla en välsignelse samt råd. Rådet jag fick var

"Be happy!! When you face difficulties, pretend that they are simply a bad dream"

Det var en mycket intressant och lärorik dag, men nu är jag helt slut så god natt från mig!



This is me

Jag bor här!

G'night from the Dorm

Eftermiddagen har varit kanonbra. Vi åkte till ett nyöppnat all you can eat-ställe. (Pappa, jag har aldrig ätit så mycket sushi som ikväll.) Det fanns så mycket mat att man knappt kunde prova en bråkdel av det. Jag höll mig borta från det mesta som var friterat och åt färsk frukt till efterätt, så gott! De indonesiska studenterna var fascinerade och lite överväldigade av det hela, men tycket att det var jättekul att ta om och ta om och ta om hur många gånger de ville. De fick också uppleva ett antal "Happy Birthday" uppvaktningar (eller som jag ser det, förudmjukelser) eftersom alla på restaurangen verkade fylla år, just idag.

Efter mycket och god mat åkte vi upp till den delen av campus som ligger på berget mellan mitt "neighborhood" och huvuddelen av campus. Det finns ett torn som tillhör Lehigh University från vilket man kan se ut över hela Lehigh Valley och lite till. Väldigt häftigt, speciellt då vi var där precis i solnedgången.

Vi avslutade kvällen på Campus Square, och det berömda glass-stället the Cup där jag varit många gånger förut och glassen smakade precis lika bra som jag mindes. Nu har jag krupit ner i sängen i mitt rum i korridoren och ska njuta av åtta timmars sömn inför ännu en fullspäckad dag i morgon.

God natt från mig, fast god morgon till er därhemma!

Democratic Society & Religious Pluralism

Så programmet jag jobbar på ingår i ett större program som uppkom efter ett möte mellan president Obama och indonesiska presidenten Susilo Bambang Yudhoyono under 2009. Vårt program som heter som titeln på detta inlägg "Democratic Society & Religious Pluralism" är det första projektet utifrån initiativet från de båda presidenterna 2009, och har därför fått mycket uppmärksamhet i lokal media här i Lehigh Valley (och denna del av Pennsylvania). Vi kommer göra en rad olika studiebesök under de här 10 dagarna så jag tänkte nämna några av dem:

- Besök på ett Buddistiskt centrum i New Jersey
- Föreläsning i amerikansk historia följd av sightseeing i Philadelphia
- Baseballmatch här i Allentown
- Guidad tur i Bethlehem, med besök till Moravian Museum, möte med borgmästaren av Bethlehem
- Dagstur till Lancaster där vi ska besöka Amish-folket, samt äta middag hos en Amish-familj
- Guidad tur på Ellis Island, NYC
- Möte med Daisy Khan som arbetar med islam i USA, speciellt med kvinnofrågor
- Sightseeing NYC (det vanliga, Times Square, Central Park, Ground Zero etc.
- Guidad tur på FNs högkvarter samt ett möte med den Inonesiska FN ambassadören
- Guidad tur av the Capitol Building i DC, House & Senate Gallery, Memorials by Moonlight Tour, Arlington National Cemetary tour, Lincoln Assasination tour, konsert på Kennedy Center, National Museum of American History, Holocaust Museum, National Museum of the American Indian, 4th of July parade på Constitution Ave, och sist men inte minst fyrverkerier på the National Mall i DC.


Späckad schema med andra ord, men det ska bli SÅ roligt!

Första dagen på praktiken

Hej hej!
Har länge gått och funderat på om jag ska börja blogg igen eller inte. Efter mycket tjat från min kära mor och några andra så tänkte jag att mjaaaa kanske. Men så nu fick jag reda på att studenterna på sommarprogrammet jag ska jobba på har i uppgift att blogga som en del av kursen, så nu tänkte jag inte vara sämre jag.


I går träffade jag personalen på kontoret för 'International Affairs' på Lehigh University. Jag kommer fungera som assistent åt Debra och Stacy som är 'Directors of International Affairs' under de här 10 dagarna som studenterna är här, samt sammanställa lite material efter programmets slut, såsom bilder, utvärdering osv.


Första dagen började med att jag mötte upp Stacy vid Campus Square där vi hämtade våra nycklar till vårt boende i en av studentkorridorerna här på campus. Jag kommer dela svit med Stacy under hela resans gång, vilket känns kanon, hon är verkligen jättetrevlig och enkel att umgås med trots att jag träffade henne först igår. Efter att vi flyttat in i rummen fick jag i uppgift att åka till kontoret och lägga pengar i kuvert som kommer delas ut till studenterna på de dagar som vi reser och måste äta ute. Så där satt jag i någon timme och räknade och slickade kuvert tills jag nästan ville kräkas, vartefter jag kom fram till att det var bättre att försluta kuverten med lite blött hushållspapper.


Vi åkte sedan till Allentowns flygplats och mötte upp studenterna, varav två kommer från University of Michigan, två från Lehigh University och resterande sju från University Gadhja Mada Yogyakarta i Indonesien. Efter att alla fått sina rum tilldelade åkte till matsalen Rathbone på campus, där jag blev positivt överraskad av utbudet de hade (mina helgkurser på diverse halvdana amerikanska universitet kanske inte kan jämföra sig riktigt med Lehigh...). Därefter höll Debra ett möte i samma konferensrum som mötet jag var på dagen innan. Min favoritgrej med det rummet är skålar med M&M's som står utställda med en soppslev i varje så att man kan ta sig en näve godis om man blir trött... :) Alla fick information, viktiga telefonnummer och en snygg Lehigh-väska och så gick vi över schemat för veckan som kommer.


Det kom en rejäl storm med åska och regn nu på eftermiddagen så alla tar det lite lugnt och installerar sig i korridoren innan det blir dags för en guidad rundtur (om vädret vill) på campus, något som jag velat göra i flera år så det ska bli spännande. Sedan ska vi ut och äta buffé och eventuellt åka ner till Promenades för lite shopping och glass.


Hoppas ni har en fin midsommarafton därhemma!

USA 2011

Jag ar framme och har det kanon.
Ska val skriva lite har sa smaningom... maste fixa en adapter till min egen dator forst bara :)

RSS 2.0